Expertisecentrum Eetstoornissen

27/01/2021

Expertisecentrum Eetstoornissen

Nu het nieuwe jaar is gestart willen we ons pas opgestarte expertisecentrum voor eetproblemen en eetstoornissen te Hasselt aan jullie voorstellen. In Limburg heerst er een groot tekort aan ambulante hulp voor personen met een eetprobleem of een eetstoornis. Sinds de eerste lockdown kampen meer en meer jongeren maar ook volwassenen met een eetprobleem of een eetstoornis. Het evenwicht tussen vraag en aanbod voor hulpverlening bij deze problematiek in Limburg is helemaal uit balans. Graag willen wij dit tekort wat wegwerken via ambulante hulp in een multidisciplinair team.

Het belang van multidisciplinaire aanpakEen multidisciplinaire aanpak
wordt aanbevolen om een zo goed en volledig mogelijk herstel te bereiken bij personen met een eetprobleem of -stoornis. Daarom kozen we voor een intern team met 3 verschillende disciplines, namelijk twee psychologen, een diëtiste en een psychomotorisch therapeut.Vaak zien we dat er bepaalde gevoeligheden zijn die mensen kwetsbaarder maken voor eetproblemen, zoals behoefte aan controle, laag zelfbeeld, perfectionisme, moeite met grenzen aangeven… Dit zijn gevoeligheden die samen met een psycholoog verkend zullen worden.Het zelfbeeld, de lichaamsbeleving, het lichaamsbesef en de bewegingsdrang komen dan weer aan bod bij de psychomotorische therapie. Vaak is het beeld dat personen met een eetstoornis van hun lichaam hebben verschillend met hoe hun lichaam er daadwerkelijk uitziet. Deze therapie dient om een gezonde eenheid tussen lichaam en geest te stimuleren en proberen te behouden.Bij de diëtiste wordt er naar meer gekeken dan alleen maar voeding. Wordt er gecompenseerd? Worden er Kcal geteld? Weeg je jezelf vaak? Op deze thema’s gaan we in tijdens de consultaties. We kijken ook welke aanpassingen nodig zijn aan het voedingsschema en om welke reden. De aanpassingen worden in kleine haalbare stappen aangeboden.Corona, oorzaak van eetstoornissen

Sinds de coronacrisis zitten we meer thuis en hebben we meer tijd. Het verlies van structuur, het gebrek aan sociale contacten en de focus op gezond zijn, kunnen bijkomende triggers vormen. Anderzijds neemt het emotioneel eten bij heel wat mensen toe. Mensen eten niet enkel omdat ze honger ervaren, maar omdat eten de lastige gevoelens dempt.

Voor wie eerder al kampte met een eetstoornis is dit zeer moeilijk. Deze personen hebben het moeilijker om verder te herstellen en vervallen (vaak) terug in oude gewoontes. Er zijn een vergelijkingspunten, geen anderen waar ze een voorbeeld aan kunnen nemen of geen sociale situaties waarin ze anderen wel eens iets “extra” zien eten.

Mensen hebben ineens meer tijd om te gaan sporten en info op te zoeken over gezonde voeding. Ze zien dan vaak niet meer wat normaal is doordat de sociale controle wegvalt en er niemand is die irrationele gedachtes kan tegenspreken. Contacten vallen weg en mensen eten vaker alleen.

Leestip

Evidence and perspectives in eating disorders: a paradigm for a multidisciplinary approach
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6732696/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/09/13/eetstoornissen-corona/
 
Contact 011/75 80 55
expertisecentrumeetstoornissen@ faresa.be
Boerenkrijgsingel 44, 3500 Hasselt
 www.faresa.be
Spring naar toolbar