Praktijkdag Parantee-Psylos

25/09/2019

Op de Praktijkdag zetten we nieuwe beweegtrends in de kijker. Trainers, begeleiders of professionelen die werken met personen met psychische kwetsbaarheid, autisme en/of verstandelijke beperking nemen er deel aan sportieve workshops en krijgen de kans om informeel ervaringen uit te wisselen rond aangepaste sport- en beweegvormen in de club.

Hieronder vind je het programma terug, een omschrijving vind je onderaan. Elke deelnemer krijgt de kans om te proeven van 4 workshops: twee voor en twee na de middag. Hiervoor geef je op het inschrijfformulier je voorkeuren door. We vragen je ook om je reservekeuze op te geven in het geval je eerste keuze volzet is.

Deelname aan de praktijkdag kost € 75 voor leden van Parantee-Psylos, € 95 voor niet-leden. Studenten betalen € 45. Inschrijven kan via de link tot 24 oktober en is definitief na betaling van het inschrijfgeld op BE74 0682 3627 0607 met vermelding ‘praktijkdag + naam’. Annulering na 4 november wordt niet terugbetaald.

8u30-9u15 ONTHAAL
Uur Arena 1 Arena 2 Vechtsportzaal Polyvalente zaal Outdoor
09u15-09u30 welkom/opstart
09u30-10u45 frisbee parkour pilates boomklimmen
10u45-10u55 Wisselpauze
10u55-12u10 frisbee parkour pilates boomklimmen
12u10-13u00 Middagpauze
13u00-14u15 leeuwentoren running performance doe-jitsu seniorobics boomklimmen
14u15-14u25 Wisselpauze
14u25-15u40 leeuwentoren running performance doe-jitsu seniorobics
15u40 Afronding

ULTIMATE FRISBEE:

Frisbee kennen we vooral van reclame of van het strand. Uit dit speelse gooien met een plastieken schijf is echter een heuse sportdiscipline ontstaan. Toen dacht niemand aan de competitiesport zoals die nu over de hele wereld door meer dan één miljoen fanatieke frisbeespelers beoefend wordt.

Ultimate Frisbee is in principe een buitensport maar kan toch gemakkelijk indoor gespeeld worden. Outdoor wordt er gespeeld op een ruim grasveld met twee ploegen van zeven spelers (met een zeer grote reservebank).

Doel van het spel is de frisbee door te spelen naar een ploegmaat in de doelzone van de tegenpartij. Slechts door middel van een passenspel naar vrijstaande medespelers kan men een punt scoren door de frisbee ook werkelijk te vangen in die doelzone.
Tijdens deze sessie leren we de basistechnieken kennen, die toegepast kunnen worden met minimale materiaalvereisten. Gevarieerde oefeningen met re- en progressievormen komen aan bod en geven de deelnemers een bagage voor een kwaliteitsvolle frisbeetraining.

Charlotte Bruns – Ghent Ultimate Frisbee

PARKOUR:

Op zoek naar een creatieve en open manier van bewegen, fysieke en mentale ontwikkeling, en het beter leren kennen van je eigen lichaam? Parkour is een in Frankrijk ontstane bewegingsdiscipline waarbij het volledige lichaam benut wordt om in interactie te gaan met de omgeving. Parkour kan gebruikt worden als creatieve bewegingsexpressie of als praktische manier van fysiek probleemoplossen. In tegenstelling tot wat in de media vaak over parkour te zien is, is parkour een zeer instapvriendelijke discipline die door middel van zijn persoonlijke en open natuur toegankelijk is voor iedereen. In deze workshop maak je kennis met parkour en hoe het aangeboden kan worden aan een breed publiek.

Niels Van Santen – Sporttechnisch coördinator parkour Gymfed, bestuurder en lesgever Flow De Gand.


BOOMKLIMMEN:

Avontuurlijk Natuurlijk spitst zich toe op uitdagende, originele en sportievere (buiten)activiteiten.
Bij boomklimmen staan natuurbeleving, vertrouwen geven en krijgen, grenzen verleggen en aangeven centraal.
Er worden 2-3 klimroutes op voorhand opgebouwd door Sam. De deelnemers gaan nadien zelf aan de slag: de ene beveiligt, de andere klimt!
Tips & tricks om dergelijke klimroutes (te laten) ophangen op eigen locatie? Die kan je natuurlijk vragen!

Sam Collin – Avontuurlijk Natuurlijk

PILATES:

Pilates is een bewegingsconcept waarbij je door het trainen van an je power-house (buik-, rug-, bil- en dijbeenspieren) je lichaam krachtiger, soepeler en gezonder kan maken.

TBA

LEEUWENTOREN:

Kies, werp en verover! Leeuwentoren is een Belgisch houten buitenspel voor jong en oud dat bestaat uit een combinatie van Kubb & Petanque, te spelen op gras of zand. Gezellig met 2 of in groepjes tot maximum 8 spelers. Vlotte speelbeurten, een korte tijdsduur en een kleiner/aanpasbaar speelveld zijn de troeven van het spel. Ook zit er een klein tactisch element in. Welke keuze maak jij? Verdedigen of aanvallen? Waar plaats jij jouw soldaten terug? Na de gemaakte keuze werp je onderhands met een aantal kanonskogels de soldaatjes van je tegenstander om en probeer je de Leeuwentoren te veroveren door als allerlaatste de leeuw van de toren te gooien. Het kan gespeeld worden door jong en oud, mobiel of minder mobiel.

Stefaan Vanoplynes, leerkracht zesde leerjaar en ontwerper Leeuwentoren, gegeven door Thomas Botterman (Parantee-Psylos)

DOE-JITSU

Ju-jitsu is een veelzijdige krijgskunst die beschikt over een brede basis aan zelfverdedigingstechnieken die het mogelijk maken om jezelf in elke situatie te kunnen verdedigen. Bij ju-jitsu maakt men gebruik van een groot arsenaal van klemmen, slag- en stoottechnieken, worpen, bevrijdingen en grondtechnieken.
Doe-Jitsu is een laagdrempelig sportproject van de Vlaamse Ju-Jitsu Federatie vzw, die deze krijgskunst/gevechtssport toegankelijk wil maken voor een zo divers mogelijk publiek. Tijdens deze sessies ontdek je hoe je bevrijdingstechnieken en valtechnieken gemakkelijk aan je eigen doelgroep kan aanleren. Spelenderwijs leren hoeft namelijk niet enkel voor een jong publiek te zijn: je maakt hier eveneens kennis met nieuwe spelvormen die toepasbaar zijn op allerlei doelgroepen en die tegelijkertijd de basis tonen voor verschillende gevorderde zelfverdedigingstechnieken.
Na de sessie ontvang je van de lesgever een Doe-Jitsupakket met sport- en spelmateriaal, waarmee je achteraf met je eigen doelgroep onmiddellijk aan de slag kan!

Veronique Dewaet, VTS-Initiator Ju-Jitsu, Regent Lichamelijke Opvoeding en 4de dan Kokodo Ju-Jutsu (erkende stijlgroep van de Vlaamse Ju-Jitsu Federatie vzw).

RUNNING PERFORMANCE:

Het voordeel van lopen is dat je dat overal kan. Je hebt helemaal geen atletiekpiste of Finse piste nodig. Overal waar je bent, kan je wel gaan lopen. Velen vinden lopen/joggen altijd hetzelfde en worden het al snel beu. Maar naast het gewone lopen/joggen zijn er nog tal van alternatieve loop- en trainingsvormen waarmee je op kleine oppervlakten of zelfs binnen aan de slag mee kan gaan. Na deze sessie kan je veel gevarieerdere oefenstof aanbieden en wordt lopen nog leuker!

Roel Bruegelmans – personal coach uithoudingssporten, trainer A afstandslopen

SENIOROBICS:

In groep bewegen op muziek, daar wordt iedereen vrolijk van. Maar het is ook perfect haalbaar voor een iets ouder publiek, en daar gaat deze sessie over. De bewegingen van aerobics waarbij de focus ligt op intensief en ritmisch bewegen, worden hier aangepast aan een oudere of minder mobiele doelgroep. Low impact staat hierbij centraal.

Marlies Van Audenhove, Sportwerk Vlaanderen

Datum

  •  8 november 2019
  •  08:30 – 16:00

Locatie

Sportoase Philipssite
Philipssite 6, 3001 Leuven
3001 Leuven

Toon op Google Maps

Organisator

Parantee-Psylos

Spring naar toolbar