Pessotherapie dag 2

01/04/2019

Beste,

Het bestuur van de Vlaamse Vereniging van Psychomotorisch Therapeuten nodigt u uit op het vervolg van de studiedag rond het thema “Pessotherapie .

Deze vindt plaats op maandag 6 mei 2019, in het huis van de sport in Antwerpen en wordt begeleid door An Wertelaers.

U kan alleen deel 2 volgen als u ook deel 1 gevolgd hebt.
Deel 2 is een verdieping van deel 1 en er wordt vooral met oefeningen gewerkt.
De mensen die deze studiedag in mei 2018 volgden, kunnen aansluiten bij deel 2.

Wij hopen u talrijk te mogen verwelkomen!!

‘When we are becoming ourselves, we’re going to become what has never been before: that wich stands up from the background, our own unique self. And when we do so then the soul is at peace. ‘ Albert Pesso 1992

Verloop van de dag :

8.45u. Onthaal met koffie

9.30 -12.30u Pesso-oefeningen

12.30-13.30u Lunch

13.30-16.30u Pesso-oefeningen/pessotechnieken

16.30u: Afronding

Inhoud van deze studiedag (Pessotherapie deel 2)

Pessopsychotherapie is ontwikkeld door het Amerikaanse echtpaar Al Pesso en Diane Boyden.

In de verenigde Staten wordt voor deze methode de naam “Pesso Boyden System Psychomotor Therapy” (PBSP) gebruikt en het werd in 1972 in Nederland geïntroduceerd. Psychologen, psychiaters, psychotherapeuten en psychomotorisch therapeuten hebben zich sindsdien in deze werkwijze gepecialiseerd.

Voor meer informatie: www.pessotherapie.nl

Pessopsychotherapie (PPT) is een lichaamsgerichte, individuele psychotherapie in groepsverband.

In PPT wordt er een brug gemaakt tussen de verbale dialoog en de non-verbale ervaringen. Naast woorden komen lichamelijke beleving, expressie en interactie aan bod.

We worden allen geboren met de mogelijkheid in ons om gelukkig te zijn. We streven naar bevrediging, plezier, zingeving en verbondenheid.

Volgens het denkkader van Pesso zijn er 5 basisbehoeften die in de vroege ontwikkeling dienen ingevuld te worden in interactie met de belangrijkste verzorg(st)er.

Wanneer dit gebeurt op het juiste moment door de juiste persoon en met de juiste interactie dan loopt de zelfrealisatie en individuatie optimaal en kan men helemaal worden wie men écht is.

Wanneer dit niet gebeurt in de kinderjaren, blijven deze behoeften doorwerken in de volwassenheid. Wat we niet gekregen hebben toen we het nodig hadden, blijven we zoeken. Het blijft onderhuids ons leven bepalen en laat sporen na in ons lichaam.

De oningevulde behoeften kruipen waar ze niet gaan kunnen: we zoeken de moeder of vader die we nooit gehad hebben in onze partner, of we komen de gefrustreerde ander tegen in onze baas. Projecties, oude beelden schuiven voor werkelijke personen. Ons beeld van de ander geraakt vervormd zonder dat we het merken. Onze blik is vertroebeld…

Er is ontevredenheid of pijn, men voelt zich niet verbonden, het leven wordt als zinloos ervaren. Er is een verlies aan energie en efficiënt functioneren. Men wordt er moe van.

Dit kan zich, soms onbewust, diep in ons vastzetten en tot allerlei klachten leiden, die contact met zichzelf en anderen bemoeilijken.

In PPT gaat men op zoek naar het gemis en de behoeften in de vroegkinderlijke ontwikkeling en naar hoe het eigenlijk had moeten geweest zijn om een optimale ontwikkeling door te maken.

Op symbolisch niveau wordt er gezocht naar de invulling van deze basisbehoeften, men kan lijfelijk nieuwe ervaringen opdoen, er ontstaat een nieuw perspectief, ruimte komt weer vrij voor groei en ontwikkeling. De levensenergie kan weer stromen…

Een belangrijk deel van pessopsychotherapie bestaat erin om via oefeningen beter te leren luisteren naar de signalen en behoeften van je lichaam. Ze vormen dikwijls een aangrijpingspunt voor het therapeutisch proces.

De focus van dag 2 zal vooral liggen op het lijfelijk ervaren van pesso-oefeningen. Als ook het aanreiken van enkele technieken die gebruikt worden in deze vorm van therapie.

 

Personalia :

An Wertelaers is geboren in 1958.

Ze studeerde in 1980 af als licentiaat motorische revalidatie en kinesitherapie en startte een zelfstandige praktijk als klassieke kinesitherapeute. Vanuit een nieuwsgierigheid naar de drijfveren van het gedrag van mensen is ze op zoek gegaan naar verdere verdieping.

In 1998 volgde ze de opleiding gezinswetenschappen en aansluitend de 4-jarige opleiding Pessopsychotherapie in vzw Kern in SintNiklaas.

Intussen is ze bijna 20 jaar werkzaam als lichaamsgerichte therapeute op een paazafdeling in Sint Vincentiusziekenhuis te Antwerpen.

Ze begeleidt er – samen met een team van psychiaters, psychologen en therapeuten – patiënten met depressie, burn-out, afhankelijkheden en ontwikkelingsstoornissen zowel individueel als in groep.

Sterk overtuigd van de waarde van het pessokader heeft ze zich geëngageerd om u kennis te laten maken met deze methode.

Praktische info

Je kan je inschrijven voor deze studiedag vóór 15 april 2019, via mail, info@VVPMT.be

De kostprijs voor 1 studiedag bedraagt € 100 voor leden van de VVPMT ; niet-leden betalen € 120; studenten PMT betalen € 50.

Het inschrijvingsgeld dient overgemaakt te worden op het rekeningnummer van de VVPMT (BE59 4238 1293 6126), VVPMT, Korbeek-losestraat 43, 3360 Bierbeek, met vermelding van je naam en “Pessotherapie, deel 2”.
Opgelet ! Je inschrijving is pas definitief als het inschrijvingsgeld gestort is op bovenvermeld rekeningnummer. Na betaling ontvang je van ons een bevestiging van je inschrijving via mail.

Het maximum aantal deelnemers is beperkt tot 20. De volgorde van inschrijvingen wordt bepaald door de volgorde van betaling.

Bij onvoldoende aantal inschrijvingen kan het zijn dat de studiedag geannuleerd wordt.

In de prijs is ook een lunch voorzien.

Gelieve een kussen (om op te zitten) en een matje mee te nemen.

Locatie :

Huis van de Sport

Boomgaardstraat 22 bus 1

2600 Antwerpen

http://www.vsv.be/locaties/huis-van-de-sport-antwerpen?agenda_nid=&aankomstStraat=Boomgaardstraat&aankomstNr=22%20bus%201&aankomstGemeente=Antwerpen

Wegbeschrijving: 

Met de fiets

Het Huis van de Sport ligt vlakbij het Provinciehuis aan het Koning Albertpark in Antwerpen-Berchem. Het is ook met de fiets goed bereikbaar.

 • Neem bij voorkeur het fietspad langs de Antwerpse Ring.
 • Neem uitrit Berchemkerk.
 • Fiets richting centrum = Grote Steenweg tot Albertpark.
 • Voor Brouwerij De Koninck draai je rechts de Boomgaardstraat in.
 • 100 meter in de Boomgaardstraat zie je rechts het Huis van de Sport.
 • Er is een overdekte fietsenstalling aanwezig.

Met het openbaar vervoer

Vanaf Berchem station stap je via de boomgaardstraat in 15 tot 20 minuten (1,5 km) naar het Huis van de Sport.

Vanaf het Centraal Station: met het openbaar vervoer rijd je tot halte ‘Harmonie’. Vanaf halte ‘Harmonie’ moet je nog 200 meter wandelen:

 • tram 2 (richting Hoboken)
 • tram 15 (richting Mortsel)
 • bus 17 (richting UZA Edegem)
 • bus 26 (richting Wilrijk)
 • bus 27 (richting AZ Middelheim)

Elders in Antwerpen bereik je het Huis van de Sport ook met:

 • tram 7 (Sint-Pietersvliet – Mortsel)
 • bus 295 (Antwerpen – Kontich/Duffel)
 • bus 297 (Antwerpen – Lier – Heist-op-den-Berg
 • bus 50.7 (Antwerpen via E19 (Terhagen – Rumst – Reet)

Met de auto

 • vanuit Brussel (E19): door de Craeybeckxtunnel neem je richting Antwerpen Centrum. Aan de verkeerslichten Singel sla je rechts, vervolgens aan de tweede verkeerslichten sla je linksaf (aan een kerk) en ben je in de Grote Steenweg. Na ongeveer 800 meter kom je aan het Albertpark. Aan je rechterkant vind je de Boomgaardstraat.
 • vanuit Boom (A12): neem afrit Antwerpen Centrum, je rijdt op de Jan van Rijswijcklaan. Aan het Albertpark neem je de straat uiterst rechts van het park (kasseiweg) Dit is de Prins Albertlei. Steek aan de lichten over. Je bent nu in de Boomgaardstraat.
 • vanuit Hasselt (E313/E34): volg richting Gent. Op de ring neem je afrit 4 Berchem. Sla rechtsaf, rij rechtdoor en kruis daarbij de Singel. Bij dat kruisen passeer je een kerk en kom je in de Grote Steenweg terecht. Rij nog ongeveer 800 meter rechtdoor tot Albertpark. Sla aan het Albertpark rechtsaf. Je bent in de Boomgaardstraat
 • vanuit Breda/Bergen-op-Zoom (E19): op de Ring volg je richting Gent en neem afrit 4 Berchem. Sla rechtsaf, rij rechtdoor en kruis daarbij de Singel. Bij dat kruisen passeer je een kerk en kom je in de Grote Steenweg terecht. Rij nog ongeveer 800 meter rechtdoor tot Albertpark. Sla aan het Albertpark rechtsaf. Je bent in de Boomgaardstraat.

vanuit Gent E17: neem afrit 5 Wilrijk/Berchem links over Ring, sla aan de Singel rechts (door de tunnel). Vervolgens sla je aan de 2de verkeerslichten links (kerk). Je bent nu in de Grote Steenweg. Rij nog ongeveer 800 meter rechtdoor tot Albertpark. Sla aan het Albertpark rechtsaf. Je bent in de Boomgaardstraat.

Het is slim om op voorhand op te zoeken wat de beste parkeermogelijkheden zijn in de buurt, er is ter plaatse geen parking voorzien.

Vriendelijke groet,

Griet Peetermans

Spring naar toolbar